Impact Summit 2019
16 september

0 dagar 0 timmar 0 minuter 0 sekunder


De bästa idéerna för de största utmaningarna​

Dagens industri bjuder in till Impact Summit på Norrsken House måndagen den 16 september. Under en eftermiddag diskuterar vi Sveriges möjligheter att bli världsledande på området "impact investing", det vill säga investeringar i företag som bidrar till att göra världen bättre. 


Impact Summit är en del av Impact Week, Norrsken Foundations nya mötesplats som ska göra Stockholm till medelpunkt för entreprenörer och startups som förändrar framtiden genom att arbeta med vår tids största globala utmaningar. Den 16-19 september pågår en rad aktiviteter för att skapa fruktsamma möten mellan startupbolag, investerare och nästa generation på arbetsmarknaden. 


Några av programmets  medverkande och teman på Impact Summit den 16 september:


 • Peter Carlsson, grundare och vd, Northvolt: Nordens största impact-investering - vad betyder Northvolt för Sverige som industrination?
 • Susanna Campbell, investerare: Resan från den traditionella finansbranschen till impactinvesterare.
 • Niklas Adalberth och Erik Engellau-Nilsson, grundare respektive vd, Norrsken Foundation: Därför kan Sverige bli världsledande på impact investing, och så ska Norrsken bidra till att nå målet. 
 • Åsa Skogström Feldt, ansvarig för IKEA Social Entrepreneurship, Inter Ikeas samarbete med sociala entreprenörer: Så kan lokala initiativ skalas upp till global nivå, genom att hjälpa entreprenörerna i deras affärsutveckling.
 • Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet: Är det skillnad på att exportera traditionella tech-bolag och impact tech-bolag och vad kan staten göra för att Sverige ska kunna ta en ledande position globalt inom impact investing?

Under dagen bjuder vi på presentationer och diskussioner, samt en session med rundabordssamtal där deltagarna får möta Nordens mest framgångsrika impactföretag för att diskutera:

 • Hur kan smarta tekniska innovationer och medvetna entreprenörer göra skillnad?
 • Vilka är framtidens mest intressanta företag inom socialt hållbart entreprenörskap?
 • Vilka investeringar krävs för att lösa de stora globala samhällsutmaningarna?

Några av de företag som är representerade vid de runda borden:


 • Renewcell grundades för sju år sedan, med målet att återvinna och regenerera bomullsfibrer så att de kan bli kläder på nytt. För två år sedan gick H&M in som delägare.
 • 1928 Diagnostics har utvecklat en molnbaserad lösning för att diagnostisera och spåra antibiotikaresistenta bakterier. Den testas i dag på fem sjukhus som en del av ett Vinnova-projekt.
 • Heart Aerospace har målet att bygga ett utsläppsfritt elflygplan med plats för 19 personer. Planet ska kunna flyga sträckor upp till 400 km på batterier, tillräckligt för att trafikera en tredjedel av inrikestrafiken i Sverige. 2025 ska det första flygplanet vara godkänt och i drift. 
 • Acuminor är ett regulatory tech-företag specialiserat på åtgärder mot penningtvätt, terrorfinansiering och sanktionsbrott.
 • Mightifier är ett digitalt verktyg som har utvecklats tillsammans med lärare, skolledare och studenter i Finland. Det tränar sociala förmågor som empati och samarbete, samt förebygger mobbning. Verktyget har nyligen lanserats i USA och ingår i det amerikanska programmet för säkrare skolmiljö.


​​Varmt välkommen! Antalet platser är begränsat, anmäl dig i god tid.


Peter Carlsson

Peter Carlsson

grundare och vd, Northvolt
Susanna Campbell

Susanna Campbell

investerare
Susanne Najafi

Susanne Najafi

styrelseordförande, Backing Minds
Erik Engellau-Nilsson

Erik Engellau-Nilsson

vd, Norrsken Foundation
Åsa Bengter

Åsa Bengter

Meniga VP Rewards & Country Manager Sweden
Anna Ryott

Anna Ryott

arbetande styrelseordförande, Summa Equity
Patricia Kempff

Patricia Kempff

Näringspolitisk chef, Teknikföretagen
Niklas Adalberth

Niklas Adalberth

grundare, Norrsken Foundation
Åsa Skogström Feldt

Åsa Skogström Feldt

IKEA Social Entrepreneurship
Peter Gönczi

Peter Gönczi

CEO, Spotlight
Marie Wall

Marie Wall

Startupansvarig, Näringsdepartementet
Judit Wefer

Judit Wefer

programledare Vinnova
Anne Holm Rannaleet

Anne Holm Rannaleet

Executive Director IKARE Ltd
Stine Junge

Stine Junge

Head of SDG Accelerator for SMEs, UNDP
David Samuelson

David Samuelson

Investeringsansvarig Nordic Capital
Thérèse Lundquist

Thérèse Lundquist

Head of Marketing & PR Meniga Rewards
Karl-Henrik Sundström

Karl-Henrik Sundström

koncernchef Stora Enso
Eftermiddagens program
måndag, september 16, 2019
12:00 - 13:00 CEST

Registrering med lunchmingel

Registreringen öppnar kl 12.00. 

Visa detaljer Gömma detaljer
13:00 - 13:15 CEST

Välkommen till Impact Summit

Framtidens mest framgångsrika företag är de som kombinerar nytta för kunder med nytta för samhället. Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri, öppnar Impact Summit och berättar om samarbetet med Norrsken Foundation, och den redaktionella satsning Di gör på området under året.

Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri, tillsammans med eftermiddagens moderatorer Thomas Frostberg, ekonomi- och hållbarhetsjournalist, och Ida Hansson Brusewitz, nyhetschef Di Digital. 
 

Visa detaljer Gömma detaljer
13:15 - 13:30 CEST

Idén bakom Norrsken Foundation och Impact Week

Niklas Adalberth, grundare av Norrsken Foundation, berättar om erfarenheter och lärdomar från de första åren som impactinvesterare. Hur ser han på Sveriges möjligheter att bli världsledande på området?

Visa detaljer Gömma detaljer
13:30 - 13:40 CEST

Var finns det globala kapitalet för förändring?

Som ordförande för Summa Equity har Anna Ryott nyligen valts in i som en av tio globala ledare i styrgruppen för FN-initiativet SDG Impact, där hon även representerar EQT och LGT. Målet med SDG Impact är att få fler investerare att jobba med de 17 FN-målen för hållbar global utveckling i Agenda 2030 i sina investeringar.

Anna Ryott, arbetande styrelseordförande, Summa Equity.

Visa detaljer Gömma detaljer
13:40 - 13:55 CEST

Northvolts impact på Sverige som hållbar industrination

Northvolts batteritillverkning har fått stor uppmärksamhet som techinvestering, men det är också Nordens och sannolikt en av Europas största impactinvesteringar. Northvolts grundare och vd Peter Carlsson berättar om satsningen och vad den innebär för Sverige som hållbar industrination.

Visa detaljer Gömma detaljer
13:55 - 14:15 CEST

Fireside chat: Staten eller kapitalet – vem har lösningarna?

Allt fler talar om socialt entreprenörskap och impact investing som lösningarna på många av världens stora samhällsutmaningar – men hur ska vi få det att hända? Är det staten eller kapitalet som bäst kan se till att entreprenörerna och företagen får de rätta förutsättningarna för att Sverige ska kunna ta en ledarposition inom impactområdet? Och är det lika enkelt att få riskkapital för den som är social entreprenör, som för en ”vanlig” tech-entreprenör.

Moderatorerna möter Susanna Campbell, impactinvesterare, och Marie Wall, startupansvarig, Näringsdepartementet.

Visa detaljer Gömma detaljer
14:15 - 15:00 CEST

Rundabordsdiskussioner

Alla deltagare samlas vid runda bord för en fördjupad diskussion om hur Sveriges ska kunna bli världsledande på området impactinvestingar, det vill säga investeringar i företag som bidrar till att göra världen bättre. Vid borden möter ni några av Nordens mest intressanta impactentreprenörer, som delar med sig av sina erfarenheter av möjligheter och utmaningar. 

Visa detaljer Gömma detaljer
15:00 - 15:30 CEST

Eftermiddagskaffe med impact på menyn

15:25 - 15:50 CEST

Paneldiskussion: Socialt entreprenörskap i det etablerade näringslivet - går det att bygga en affär?

Socialt entreprenörskap och impact investing berör fler delar av näringslivet än uppstartsbolag och tech-entreprenörer som vill göra gott. Frågan är hur befintliga företag hantera dessa frågor i sina existerande strukturer? Går det att skala socialt entreprenörskap i större bolag och sammanhang?

I panelen: Patricia Kempff, näringspolitisk chef, Teknikföretagen, Åsa Skogström Feldt, Ikea Social Entrepreneurship, Karl-Henrik Sundström, koncernchef Stora Enso, Stine Junge, Head of UNDP SDG Accelerator

Visa detaljer Gömma detaljer
15:50 - 16:00 CEST

Partnerintervju: Nya vägar att låta pengar göra gott

Den isländska fintechkoncernen Meniga har lanserat en ny cashback rewardsapp där konsumenten kan välja att låta sin återbäring från retailers gå direkt till klimatprojekt. Ett samarbete med FN-organet United Nation Climate Change, UNFCCC, inleddes i dagarna, vilket gör det möjligt att nå ut bredare till medvetna konsumenter som vill bidra till att motverka klimatförändringar och även till företag som vill hitta ett nytt sätt att fånga den medvetna konsumenten.

Åsa Bengter, Meniga VP Rewards & Country Manager Sweden

Visa detaljer Gömma detaljer
16:00 - 16:20 CEST

Paneldiskussion: Var finns pengarna och vilka investeringar behövs?

Alla talar om socialt entreprenörskap och impact investing, men vem ska finansiera de företag som utvecklar de nya lösningarna på samhällsutmaningarna?

I panelen: David Samuelson, investeringsansvarig, Nordic Capital, Judit Wefer, programansvarig Vinnova, Peter Gönczi, vd, Spotlight, Susanne Najafi, ordförande Backing Minds.

Visa detaljer Gömma detaljer
16:20 - 16:35 CEST

Möt företagen som kan förändra världen

Norrsken Foundation har rankat 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen. Rankningen är baserad på potentialen till inverkan i affärsmodellen. Kriterierna är bland annat användarupplevelse, hur skalbar lösningen är och en uppskattning av hur stora möjligheter grundarna bakom bolaget har att lyckas. På scenen möter ni några av de mest spännande entreprenörerna och bolagen på Norrskens lista.

Kristina Lagerstedt, vd och medgrundare, 1928Diagnostics
Mattias Jonsson, vd och grundare, Renewcell
Martin Nordh, vd och grundare, Acuminor
Hanna Lindquist, kommunikationschef, Trine

Visa detaljer Gömma detaljer
16:35 - 16:55 CEST

Fireside chat: Hur skapar vi impact globalt?

Många samhällsutmaningar är globala, men förutsättningarna – och därmed också lösningarna – skiljer sig samtidigt från land till land. Hur gör vi för att kunna “exportera” smarta lösningar till andra delar av världen?

Moderatorerna intervjuar Erik Engellau-Nilsson, vd Norrsken Foundation, och Anne Holm Rannaleet, Executive Director Ikare, styrelseledamot i Unicus och tidigare styrelsemedlem i EVPA, European Venture Philanthropy Association.

Visa detaljer Gömma detaljer
16:55 - 17:00 CEST

Avslutning och summering

17:00 - 18:30 CEST

Mingel och afterwork

Vi serverar dryck och zero waste-tilltugg från Nordish Market.

Visa detaljer Gömma detaljer
12:00 - 13:00 CEST

Registrering med lunchmingel

Registreringen öppnar kl 12.00. 

Visa detaljer Gömma detaljer
13:00 - 13:15 CEST

Välkommen till Impact Summit

Framtidens mest framgångsrika företag är de som kombinerar nytta för kunder med nytta för samhället. Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri, öppnar Impact Summit och berättar om samarbetet med Norrsken Foundation, och den redaktionella satsning Di gör på området under året.

Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri, tillsammans med eftermiddagens moderatorer Thomas Frostberg, ekonomi- och hållbarhetsjournalist, och Ida Hansson Brusewitz, nyhetschef Di Digital. 
 

Visa detaljer Gömma detaljer
13:15 - 13:30 CEST

Idén bakom Norrsken Foundation och Impact Week

Niklas Adalberth, grundare av Norrsken Foundation, berättar om erfarenheter och lärdomar från de första åren som impactinvesterare. Hur ser han på Sveriges möjligheter att bli världsledande på området?

Visa detaljer Gömma detaljer
13:30 - 13:40 CEST

Var finns det globala kapitalet för förändring?

Som ordförande för Summa Equity har Anna Ryott nyligen valts in i som en av tio globala ledare i styrgruppen för FN-initiativet SDG Impact, där hon även representerar EQT och LGT. Målet med SDG Impact är att få fler investerare att jobba med de 17 FN-målen för hållbar global utveckling i Agenda 2030 i sina investeringar.

Anna Ryott, arbetande styrelseordförande, Summa Equity.

Visa detaljer Gömma detaljer
13:40 - 13:55 CEST

Northvolts impact på Sverige som hållbar industrination

Northvolts batteritillverkning har fått stor uppmärksamhet som techinvestering, men det är också Nordens och sannolikt en av Europas största impactinvesteringar. Northvolts grundare och vd Peter Carlsson berättar om satsningen och vad den innebär för Sverige som hållbar industrination.

Visa detaljer Gömma detaljer
13:55 - 14:15 CEST

Fireside chat: Staten eller kapitalet – vem har lösningarna?

Allt fler talar om socialt entreprenörskap och impact investing som lösningarna på många av världens stora samhällsutmaningar – men hur ska vi få det att hända? Är det staten eller kapitalet som bäst kan se till att entreprenörerna och företagen får de rätta förutsättningarna för att Sverige ska kunna ta en ledarposition inom impactområdet? Och är det lika enkelt att få riskkapital för den som är social entreprenör, som för en ”vanlig” tech-entreprenör.

Moderatorerna möter Susanna Campbell, impactinvesterare, och Marie Wall, startupansvarig, Näringsdepartementet.

Visa detaljer Gömma detaljer
14:15 - 15:00 CEST

Rundabordsdiskussioner

Alla deltagare samlas vid runda bord för en fördjupad diskussion om hur Sveriges ska kunna bli världsledande på området impactinvestingar, det vill säga investeringar i företag som bidrar till att göra världen bättre. Vid borden möter ni några av Nordens mest intressanta impactentreprenörer, som delar med sig av sina erfarenheter av möjligheter och utmaningar. 

Visa detaljer Gömma detaljer
15:00 - 15:30 CEST

Eftermiddagskaffe med impact på menyn

15:25 - 15:50 CEST

Paneldiskussion: Socialt entreprenörskap i det etablerade näringslivet - går det att bygga en affär?

Socialt entreprenörskap och impact investing berör fler delar av näringslivet än uppstartsbolag och tech-entreprenörer som vill göra gott. Frågan är hur befintliga företag hantera dessa frågor i sina existerande strukturer? Går det att skala socialt entreprenörskap i större bolag och sammanhang?

I panelen: Patricia Kempff, näringspolitisk chef, Teknikföretagen, Åsa Skogström Feldt, Ikea Social Entrepreneurship, Karl-Henrik Sundström, koncernchef Stora Enso, Stine Junge, Head of UNDP SDG Accelerator

Visa detaljer Gömma detaljer
15:50 - 16:00 CEST

Partnerintervju: Nya vägar att låta pengar göra gott

Den isländska fintechkoncernen Meniga har lanserat en ny cashback rewardsapp där konsumenten kan välja att låta sin återbäring från retailers gå direkt till klimatprojekt. Ett samarbete med FN-organet United Nation Climate Change, UNFCCC, inleddes i dagarna, vilket gör det möjligt att nå ut bredare till medvetna konsumenter som vill bidra till att motverka klimatförändringar och även till företag som vill hitta ett nytt sätt att fånga den medvetna konsumenten.

Åsa Bengter, Meniga VP Rewards & Country Manager Sweden

Visa detaljer Gömma detaljer
16:00 - 16:20 CEST

Paneldiskussion: Var finns pengarna och vilka investeringar behövs?

Alla talar om socialt entreprenörskap och impact investing, men vem ska finansiera de företag som utvecklar de nya lösningarna på samhällsutmaningarna?

I panelen: David Samuelson, investeringsansvarig, Nordic Capital, Judit Wefer, programansvarig Vinnova, Peter Gönczi, vd, Spotlight, Susanne Najafi, ordförande Backing Minds.

Visa detaljer Gömma detaljer
16:20 - 16:35 CEST

Möt företagen som kan förändra världen

Norrsken Foundation har rankat 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen. Rankningen är baserad på potentialen till inverkan i affärsmodellen. Kriterierna är bland annat användarupplevelse, hur skalbar lösningen är och en uppskattning av hur stora möjligheter grundarna bakom bolaget har att lyckas. På scenen möter ni några av de mest spännande entreprenörerna och bolagen på Norrskens lista.

Kristina Lagerstedt, vd och medgrundare, 1928Diagnostics
Mattias Jonsson, vd och grundare, Renewcell
Martin Nordh, vd och grundare, Acuminor
Hanna Lindquist, kommunikationschef, Trine

Visa detaljer Gömma detaljer
16:35 - 16:55 CEST

Fireside chat: Hur skapar vi impact globalt?

Många samhällsutmaningar är globala, men förutsättningarna – och därmed också lösningarna – skiljer sig samtidigt från land till land. Hur gör vi för att kunna “exportera” smarta lösningar till andra delar av världen?

Moderatorerna intervjuar Erik Engellau-Nilsson, vd Norrsken Foundation, och Anne Holm Rannaleet, Executive Director Ikare, styrelseledamot i Unicus och tidigare styrelsemedlem i EVPA, European Venture Philanthropy Association.

Visa detaljer Gömma detaljer
16:55 - 17:00 CEST

Avslutning och summering

17:00 - 18:30 CEST

Mingel och afterwork

Vi serverar dryck och zero waste-tilltugg från Nordish Market.

Visa detaljer Gömma detaljer
Info

Datum: Måndag 16 september
Tid: ​13.00-17.00. Registreringen startar 12.00 med lunch. Programmet inleds 13.00. Efter dagens program bjuder vi in till afterwork och mingel.
Var: Norrsken House,
Birger Jarlsgatan 57 C, Stockholm

Partnerintresse

Är du intresserad av att vara med som partner till Impact Summit 2020, kontakta Johan Kock. Vi startar redan nu planeringen för nästa år, där Impact Summit även blir en del av Dagens industris arena i Almedalen.

Samarbetspartner

Huvudpartner

Partner

Kontakta oss

Image

Maja Florin
Affärsområdeschef

maja.florin@di.se
+46 70 691 24 39

Image

Johan Kock

Partneransvarig

johan.kock@di.se

+46 72 236 16 87

Image

Thomas FrostbergProgramansvarig
thomas.frostberg@di.se
+46 40-281304

Norrsken House
Birger Jarlsgatan 57 C, Stockholm 11356, Sweden